BM. tarafından İnternet Erişimi Temel İnsan Hakkı olarak tanımladı!

Yazar: Ergun Dinçer
 
Birleşmiş Mülletler, 3 haziranda yayınladığı bir raporda, internet erişimini “bir insan hakkı” olarak tanımladı ve politikacıların bunu sağlamakla yükümlü olduklarını belirtti.Son dönemde, önce Wikileaks belgeleri, sonra Arap dünyasındaki politik hareketlenmeye Facebook neden oldu söylentileri, pek çok hükümetin internete bakışını olumsuz yönde etkiledi. Bu nedenle olsa gerek, Birleşmiş Milletler bu konuda bir rapor yayınladı. “Report of the Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression”başlığını taşıyan rapor, İnternet erişim hakkının bir “insan hakkı” olduğunu tanımlıyor.Raporun yazarı Frank La Rue, web’in diğer insan haklarını da destekyene bir araç haline geldiğini not ediyor. Raporda ilgili bölüm şu şekilde :

İnternetin benzersiz ve dönüştürücü doğası, sadece bireylere fikri ve ifade özgürlüğünü sağlamakla kalmıyor, yanısıra toplumun bir bütün olarak gelişmesini sağlayacak, diğer insan haklarını da destekliyor.
İnternet bir dizi insan haklarını destekleyen, gelişmeleri hızlandıran önemli bir araç haline geldi. Bu nedenle internete global erişimi sağlamak bütün devletlerin en önemli önceliği olmalıdır.

Bu nedenle her devlet, internetin, uygun fiyatlarla, geniş bir şekilde var olmasını, kullanımını temin edecek anlamlı ve güçlü bir yasal ortamı geliştirmelidir.[1]

Amerikan Telekom ve Bilgi Teknolojileri Derneği (US National Telecommunications and Information Association – NCIA)’nin FCC ile birlikte, ülkedeki geniş bant durumunu analiz ettiği bildiriliyor. Buna göre, Amerika’da % 5-10 arası Amerikalı internete ulaşamıyor. Yani bu madde sadece 3.dünya ülkelerini değil, gelişmiş ülkeleri de (digital divide) ilgilendiriyor.

Son dönemde Ortadoğu’da meydana gelen politik gelişmeler, İnternetin adalet, eşitlik, insan hakları arayan insanlara, seslerini duyurmak yolunda yardımcı olabildiğini gösteriyor.

Bu arada bazı Kuzey Avrupa Ülkelerinin geçen yıl İnternet erişim hakkını Anayasalarına ilave ettiğini de hatırlatalım. Özellikle yeni Anayasa’dan bahsedildiği bugünlerde, internetin Anayasa’ya bir vatandaşlık hakkı olarak konulmasına dikkat etmemiz lazım.

[1] Önemli bir açıklama olduğu için rapordaki ilgili bölümün ingilizce orijinalini de aşağıda sunuyoruz.

“The unique and transformative nature of the Internet not only [enables] individuals to exercise their right to freedom of opinion and expression, but also a range of other human rights, and to promote the progress of society as a whole.

Given that the Internet has become an indispensable tool for realizing a range of human rights, combating inequality, and accelerating development and human progress, ensuring universal access to the Internet should be a priority for all states.

Each state should thus develop a concrete and effective policy to make the Internet widely available, accessible, and affordable to all segments of population.”

Rapor için bakınız:
http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/17session/A.HRC.17.27_en.pdf
Kaynak: http://turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=32795
Erişim 21 Haziran 2011

Yorum bırakın