İnternet’te Kişisel Mahremiyetin Korunması için ne yapılabilir?

Melih Kırlıdoğ

Günümüzde Internet kişisel mahremiyetin ayaklar altına alındığı bir alana dönüşmüştür. Şirketler ve devletler ellerinden geldiğince bireylerin Intrnet üzeindeki hareketlerini takip etmeye çalışmaktadırlar. Şirketler kişinin ilgi alanlarını tesbit ederek bu ilgi alanlarına yönelik reklam sunmaya, devletler ise “milli güvenlik” ve “teröre  karşı savaş” gibi gerekçelerle Internet üzerinde gözetim faaliyetinde bulunmaktadırlar.

Internet üzerinde gözetim DPI (Deep Packet Inspection – Derin Veri Analizi) teknolojisini kullanarak yapıldığında Internet’in en önemli özelliklerinden biri olan “net neutrality – ağ tarafsızlığı” ilkesi ihlal edilmiş olur. Internet Servis Sağlayıcıları (ISS) normal olarak Internet iletişiminde içerikle ilgilenmezler; sadece “paket” adı verilen küçük veri parçacıklarının kaynaktan hedefe gitmesini sağlarlar. Bu, Postanede zarfların üzerindeki adresin okunarak mektubun ilgili kişiye iletilmesine benzer. DPI teknolojisi ise temel olarak Postanede zarfın açılarak mektubun içeriğinin okunmasına benzer. Bu teknoloji sayesinde ISS’lar vasıtasıyla şirketler ve devletler tüm Internet iletişimini gözleyebilirler.

Internet tarayıcılarının (Firefox, Internet Explorer, vb.) güncel sürümlerinde “Beni izleme – Don’t track me” opsiyonları bulunmasına rağmen izleyicilerin bunu dikkate almadıklarına dair yaygın bir kanı vardır. Ghostery ve Collusion gibi bazı eklentiler sayesinde Internet kullanıcıları kendilerini izleyen reklam şirketlerini saptayabilirler. Ghostery izlemeyi engelleyecek şekilde ayarlanabilir.

Firefox’da Ghostery kurulumu (Windows):
Araçlar –> Eklentiler –> (ekranın sağ üstünde “tüm eklentilerde ara” kısmına “ghostery” girip enter tuşuna
basılır –> “Kur” komutuyla eklenti kurulur. Bu kurulumla sadece izleyen reklam şirketleri ekranın sağ üstünde
görüntülenir. İzlemeyi engellemek için ilgili ayarları yapmak gerekir.

Firefox’da Collusion kurulumu (Windows):
Araçlar –> Eklentiler –> (ekranın sağ üstünde “tüm eklentilerde ara” kısmına “collusion” girip enter tuşuna
basılır –> “Kur” komutuyla eklenti kurulur.

Yorum bırakın